Biblioteca de resurse online


Materiale gratuite pe Strada Piticilor
Materiale gratuite pe Strada Piticilor

Desene de colorat
Masti
Marionete
Sudoku online
Povesti
Poezioare
Cantece
Poezii
Ghicitori
Jocuri online
Activitati de grup


Activitati pe Strada Piticilor

Prima pagina
Atelierul piticilor
Galeria Crea'clic
Casute din hartie
Animale din inima
Special Primavara
Special Martisor
Special Mos Nicolae
Craft Mos Nicolae din ghiveci ceramic
Craft Mos Nicolae din hartie
Craft Mos Nicolae din lingura
Special Craciun
Craft de Craciun - Dop Mos Craciun
Craft Inger din ghiveci
Craft Decoratiune cub
Craft suport de lumanare
Craft Mos Craciun din ghiveci
Spatiul interactiv
Amfiteatrul
Parcul de distractii
Scoala piticilor
Chioscul piticilor

Scoala Piticilor

Adunari
Alfabet
Anotimpuri
Apartine
Carticica mea
Cauta cuvintele
Cifre
Culori
Cultura generala
Deprinderea scrisului
Directii
Fise personalizabile
Forme
Inmultiri
La fel
Labirint
Logica
Matematica
Minicards
Nu apartine
Numara
Potriveste
Scaderi
Sudoku
Umbre
Uneste punctele
Vocabular
Teme pe Strada Piticilor

Mos Nicolae
Craciun
Ecologie
Desene de colorat
Fise didactice
Labirint
Planse didactice
Miniglosar ecologic
Alimentatie - nutritie
Corpul uman
Primavara
Toamna
La Ferma
Pinguini
Dinozauri
Ocean
La scoala
Halloween
Paste
Sf. Valentin

Miniglosar ecologic

Dictionar de cuvinte despre EcologieMediul inconjurator, dezvoltare durabila, ecologie, efectul de sera, comert echitabil ... cu siguranta ai auzit unele dintre aceste cuvinte. Oare stii care este punctul lor comun? Toate au o legatura cu planeta noastra Terra si protejarea acesteia. Acestea sunt cuvinte foarte importante si este esential sa le cunosti semnificatia. StradaPiticilor iti ofera un mic dictionar care te va ajuta sa fii un expert in domeniul ecologic!

Mediu inconjurator
Mediul inconjurator este totul ce este in jurul tau. Tu traiesti pe planeta Pamant, dar nu esti singurul care traieste pe ea. Exista copaci, flori si animale. Mediul inconjurator este Natura. Trebuie sa-l protejezi ca sa nu moara. Pentru a proteja mediul inconjurator, trebuie sa iei masuri ecologice si sa adopti zilnic gesturi care vor ajuta la protejarea Pamantului nostru.

Ecologie
Ecologia este o stiinta. Ea studiaza mediul fiintelor vii si mediul naturii. Este foarte important sa cunoastem aceasta stiinta pentru a conserva natura si mediul inconjurator.

Amprenta ecologica
Este o unitate de masura pentu a afla care este "urma" sau "amprenta" pe care o vei lasa dupa trecerea ta pe Pamant. Mai precis, amprenta ecologica masoara presiunea exercitata de om asupra naturii. Amprenta ecologica este un instrument care evalueaza suprafata de teren de care are nevoie o populatie pentru a trai. La scara unui singur individ, amprenta ecologica este estimarea suprafetei necesare pentru a-i asigura necesarul de resurse si pentru a neutraliza deseurile generate de consumul lui.

Dezvoltare Durabila
Dezvoltarea durabila este un concept politic, un program socio-economic care are ca obiectiv satisfacerea necesitatilor oamenilor (hrana, aer, etc...) fara a compromite sansa generatiilor viitoare - adica tu si prietenii tai - de a-si satisface propriile nevoi.

Dezvoltarea durabila este marea provocare a acestui secol, iar tu poti participa activ si creativ pentru a face fata provocarilor prezente si viitoare. Poti transpune in practica acest concept actionand cu responsabilitate fata de mediul inconjurator si de generatiile viitoare.

Efect de sera
Efectul de sera este un fenomen biologic si natural. Vorbim despre efectul de sera atunci cand se incalzeste clima Pamantului. Se poate spune, de asemenea, incalzirea globala. Problema este ca natura nu poate rezista la nesfarsit acestei incalziri globale. Prin gesturi ecologice de zi cu zi si prin actiunile noastre responsabile, de asemenea, putem ajuta la reducerea efectului de sera si la conservarea naturii si a mediului.

Agricultura ecologica
Agricultura ecologica este o metoda de productie care respecta mediul inconjurator. Agricultorii ecologici nu folosesc produse chimice, ci doar produse si/sau metode naturale. De exemplu, un cultivator de mere va aduce buburuze pe merele sale, care vor manca afidele care ataca fructele. In timp ce fermierii ce folosesc metode non-organice vor stropi pomii cu produse chimice periculoase atat pentru planeta, cat si pentru sanatatea ta.

A reduce
Inseamna a utiliza/consuma mai putin. Putem reduce consumul nostru de resurse cum ar fi apa sau benzina.

A reutiliza
Inseamna a folosi din nou, mai degraba decat a arunca lucrurile la gunoi. Putem reutiliza multe lucruri, cum ar fi borcanele, pungile de plastic si cutiile.

A recicla
Inseamna a face/confectiona ceva nou din ceva vechi. Putem pastra Pamantul curat prin reciclarea materialelor, cum ar fi aluminiu, hartie, plastic etc... Daca ducem materialele reciclabile la un centru de reciclare, sau daca le depozitam in containere dedicate acestui scop, ele pot fi prelucrate si folosite din nou.

Deseuri
Deseurile sunt ambalajele din carton, hartie, sticla sau plastic pe care le arunci zi de zi, pe tot parcursul zilei. Tu nu iti dai seama, dar daca ele nu sunt sortate corect, reprezinta a doua sursa de poluare a planetei, dupa masini (care polueaza prin emisii de gaze).

Compost
A face propriul ingrasamant poate reduce in mod semnificativ deseurile menajere (deci si poluarea asociata cu distrugerea acestor deseuri) dar poate reduce deasemenea utilizarea pesticidelor si ingrasamintelor chimice. Puteti composta: iarba si alte resturi vegetale, resturi de fructe si legume, coji de oua... (vezi fisa didactica "Cum se face compost")

Biosfera
Toate locurile planetei noastre unde viata este posibila sau regiunile planetei (pamant, aer si apa) unde traiesc toate fiintele vii (totalitatea plantelor si animalelor) si mediul lor de pe Pamant.